Alla inlägg den 28 juni 2011

Av Underbara Jag - 28 juni 2011 13:32

 

Redan idag kastades jag ned från min lilla fluffiga moln där jag kände mig så trygg i mina tankar kring vikten och rätt in i verkligheten där allt är precis sådär som livet kan vara ibland.

Ena barnet fick magsjuka inatt och jag har inte sovit mycket kan jag säga. Så skittrött och nedkräkt blev inledningen på min andra bloggaktiva dag   . Men faktiskt, jag känner ingenting att det påverkar just den biten med maten för mig. Varför skulle min dotters magsjuka vara en anledning till att jag ska göra dåliga val? Jag var jättesugen på choklad nyss, jag blir nästan bara det dagen innan mens eller när jag är så här trött. Men det är bara ett sug och det betyder inte att min kropp vill ha det egentligen. Choklad är snabb energi och det behöver jag antagligen nu.

Mitt gamla jag tänkte mer kortsiktigt. Nu försöker jag verkligen tänka, tänka, tänka och inte bara ge efter om jag t.ex blir sugen på något. Det funkar otroligt bra måste jag säga. Jag är fortfarande hysteriskt sugen på choklad men jag ska gå och göra mig en kopp gott kaffe istället. Sen får vi se hur det känns.
Jag vs. suget 1-0  .

Av Underbara Jag - 28 juni 2011 12:31

 

En sak jag tänkt på senare år när jag gått med mina funderingar kring vikt och varför jag inte klarat att tappa de här kilona jag vill bli av med är varför jag hittat så mycket ursäkter till att skjuta upp eller ta en paus från viktminskningen. För mig blir det ytterligare ett bevis på att mat och överätning har starka känslomässiga kopplingar och att "gå på diet" på något sätt är frikopplat från resten av ens liv. Är ni med?


Jag har hängt mycket på Viktklubb (www.viktklubb.se) de senaste två åren och jag gillar verkligen deras upplägg. Att kunna snacka med andra som brottas med samma problem som man själv ger en massa bra insikter och funderingar. Att få höra sina egna, ibland rätt klena, ursäkter till varför inget händer på vågen från någon annan blir en verklig ögonöppnare!

Man kanske har en pissig vecka på jobbet, jobbar sent och hinner inte äta middag (så man slänger i sig något på väg hem då man är vrålhungrig), man kanske pluggar och inte har möjlighet att förvara en matlåda någonstans (och det finns bara mackor o.dyl att köpa på campus), man kanske är olyckligt kär, har blivit dumpad, har varit sjuk... Ursäkterna är ju oändligt många alltså. Och ja, jag har använt dem allihop själv så jag vet  .


Men jag följde en tråd där vi var kanske 30 stycken och jag hängde väl i den i ett halvår och nästan ingen gick ned någonting! Trots goda ambitioner och allt. I princip alla som var med och skrev gick ned två och upp två, ned tre och upp fyra, ja ni förstår. Precis som jag.

Jag har verkligen tänkt mycket på det här och nu undrar jag:


När är det perfekta läget att gå ned i vikt?

- när man inte är olyckligt kär/nykär/kär öht?

- när man är i total balans med allt annat i livet?

- när det inte är stressigt på jobbet eller i privatlivet?
- när barnen är friska och partnern snäll och förstående varenda sekund av dagen?

- när man är utvilad, rik och lycklig?

Eller... När man faktiskt förstått att viktminskning är en process som är en del av livet, inte en fas som man kan separera från allt annat.

 

Jag menar så här:

Jag känner att min viktminskning den här gången ska vara en naturlig del av mitt liv. Om något går mig emot, om jag är skittrött, osams med min man, barnen är sjuka och katten har dött så är det såklart skitjobbigt. Men varför skulle det vara en ursäkt för att proppa i mig sånt jag blir tjock av? Det blir jag ju knappast lycklig av? Snarare blir allting mer jobbigt!

Om jag då istället tänker att "ok, det är en pissig vecka men jag har i allafall gått tre promenader och ätit bra mat" så borde det ge mig en större boost än om jag tänker "skitsamma, allt är ändå piss så jag kan lika gärna äta vad jag vill och så fortsätter jag med dieten sen när allt känns lättare".


Livet är inte lätt. Det kommer aldrig att vara bara lätt oavsett om du försöker gå ned i vikt eller inte. Saker händer, sånt du inte kan påverka händer titt som tätt och ofta finns det inget du kan göra åt det. Men du kan förändra ditt sätt att tänka kring mat i de här situationerna. Du behöver inte känna att de här jobbiga sakerna ska påverka dina matval. Jag tror det blir lättare om man inte känner att man "går på diet", för då är matvalen mer en del av allt, av livet. En diet för mig är lättare att känna att man behöver en paus ifrån och jag har hört det tusentals gånger från mig själv och andra.

"Jag behöver en paus från LCHF/Viktväktarna/pulversopporna nu för det är så jäkla stressigt på jobbet eller vi har precis köpt hund/hus/båt och jag hinner inte riktigt hålla på med dieter nu."

 

Om "dieten" är en naturlig del av ditt sätt att leva behöver du ju inte ta en paus ifrån den, eller hur?

 

 

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards