Direktlänk till inlägg 15 juli 2011

Tankevurpornas återkomst!

Av Underbara Jag - 15 juli 2011 10:17

Ja det var ju ett steg tillbaka att känna att "äh, jag har ju ändå ingen våg så då kanske jag ska passa på att..."

Jag hade ju slutat att passa på!!!


Jag har funderat och tänkt och försökt komma på varför jag halkade tillbaka, men jag tror att det är så enkelt som att det faktiskt är jättemegasupersvårt att bryta invanda mönster. Tänk att jag har tänkt så här i 25 år, kanske mer. Jag är bara 38 så det är ju ett tag liksom! Det är som att det går av sig själv, smågrejer och stora grejer som blir fel i min hjärna när det gäller hur jag äter, när jag äter och vad jag äter. Några exempel som jag känt under de här veckorna:


- Jag har börjat äta smör på mackorna vilket jag inte gjort på länge. Jag gör det för att jag hellre äter en macka med smör och ett pålägg än tre mackor utan smör och pålägg. Ändå tänker jag nästan varje gång hur mycket nyttigare det skulle vara om jag tog bort smöret! Jag vill inte att de där tankarna ska dyka upp men de kommer av sig själv.


- Jag tycker synd om mig själv och då vill jag unna mig. Jobbiga perioder då jag känner mig lite låg, kanske har jobbat mycket, sovit dåligt, bråkat med min man eller har det allmänt lite jobbigare så hamnar jag här. Nu försöker jag verkligen tänka att jag missunnar mig när jag äter dåliga grejer, att jag ju ska unna mig en shoppingresa till N.Y när jag nått målvikten och det är att unna sig på riktigt. Men det är svårt. Det är som att mat nog har varit en slags tröst för mig också, även fast jag egentligen aldrig känt så eller sett det så. Det där med tröstätning är något andra hållt på med, jag har mer ätit för att jag varit sugen. Men det är svårt att dra gränsen och det kanske jag inte ens måste...


- Jag har börjat och då fortsätter jag. Nu har jag varit jäkligt bra på att inte fortsätta sen jag började blogga här, men känslorna och tankarna kommer ändå. Jag har under senaste dagarna ändå vid två tillfällen fortsatt fast jag bestämt mig för att sluta och det känns otroligt jobbigt.


Fast den stora skillnaden nu mot förut är att jag vägrar se det som att jag misslyckats med något. Jag ser det som att jag tränar mig på att hamna rätt med mina tankar. Såklart kan jag inte bara bestämma mig och sen hamnar jag aldrig fel igen, det vore väl ungefär lika troligt som att jag faktiskt hade vaknat och vägt 76,4 kg ;-)

Men jag känner ändå stor skillnad och eftersom det här inte ska vara en viktsuccéblogg i första hand så känns det ok. Det här ska vara en mötesplats för att kunna diskutera just de här sakerna och motgångarna kommer ju bidra till att jag kan se mitt beteende bättre och förstå mig själv bättre.


Eller vad tror ni? Har ni också varit sådär att ni känner att "nu är allt kört då kan jag lika gärna skita i det"! Eller har ni varit mänskligare mot er själva och faktiskt kunnat "unna er" utan att det blir för mycket?
Vore intressant att höra...

 
 
Ingen bild

BIB

15 juli 2011 14:35

Hade det funnits en SM tävling i att "lura dig själv, passa på att ät för det är du värd". Då hade jag vunnit SM guld varje gång. Jag intalde mig själv att mat inte var onyttigt, mat var inte farligt att äta, att en glass blev man inte tjock av. Men det värsta av allt var att jag trodde i min enfald att om jag åt när igen såg, så syntes det inte! Puckat, joo jag vet det idag! Jag kunde verkligen överäta massor. Det kunde vara allt ifrån mat, till bakelser, till glass, till godis, till chips, till ostbågar, JA ALLT! Idag har jag ett nytt synsätt! Jag vet att allt innehåller Kcal, jag använder mina Kcal som en buget. Om jag vet att jag ska iväg på ett kalas, grillkväll, tjejkväll, after woork ja vad som igentligen, då håller jag igen dagarna innan. Jag försöker även att ALDRIG stoppa i mig för mycket på en och samma dag. Jag vill inte riskera att töja ut min magsäck och börja stoppa i mig mera kcal än vad jag gör av med. Detta kommer låta väldigt klyschigt, men this is the truth - Gör av med mera engeri än vad du stoppar i dig, så kommer du att gå ner i vikt! Lycka till!

Underbara Jag

18 juli 2011 10:22

Ja men du är så inspirerande!
Ärligt talat så undrar jag hur uttänjd min magsäck varit tidigare? Usch, jag vill inte ens tänka på det :(. Jag har liksom inte haft de där riktiga hunger/mättnadskänslorna eller hur jag ska säga. Antingen har jag typ svält mig eller så har jag ätit för mycket, inget mellanting.

Nu äter jag faktiskt lagom och jag orkar absolut inte äta så mycket som tidigare. Å andra sidan så försöker jag att äta lagom hela tiden, inte banta och inte "unna mig" utan bara äta det jag vill och i lagoma mängder. Jag tror det är det som kommer funka för mig, precis som för dig och jag hoppas att jag kan vara där du är nästa sommar.

Ja visst, egentligen är det enkelt! Energi in - energi ut. Men tankemönster och beteendemönster tillsammans med känslor kan förblinda även den mest klarsynta ibland tyvärr...

Kram och tack för att du är en sån inspiration!

 
Otto

Otto

15 juli 2011 17:51

Jag har nog samma problem som dig. Jag "unnar" mig saker och det blir oftast alldeles för mycket av det goda. Och dessa perioder är vanligare när jag mår dåligt eller känner mig nere mentalt. Men en sak som jag märker ju mer jag håller på med detta är att mina perioder blir kortare och kortare. Visst jag har återfall och trillar i gropen ibland men jag tar mig oftast ur snabbare än jag gjorde innan. Förut kunde det gå månader eller till o med ett år innan jag var på banan igen. Om jag ens tog mig upp på banan alls.

Jag vet hur jobbigt det kan vara ibland. Inte nog med att man ska banta utan hela livet kan ju strula till sig ibland. Men Oftast kommer man ut på andra sidan som en starkare människa med mer insikt om sig själv än man hade innan. Och på det sättet så vet man bättre hur man ska hantera problemet nästa gång..

Kram på sig!

hej svejs

http://fettigt.blogspot.com

Underbara Jag

18 juli 2011 10:18

Ja men verkligen! Jag är inne på lite samma väg och jag har känt igen mig tidigare när du beskrivit hur du "trillat dit" igen. Jag kunde också ha sådär att jag tänkte att "ja men då börjar jag om två veckor då det är den första och efter det eller det kalaset istället" och "UNNADE JAG MIG" (;)) typ allt i världen de två veckorna jag ändå inte bantade.
Det är ett av problemen för mig och det har verkligen varit en lång process att börja tänka annorlunda. Men jag är på väg och jag känner som du att de där dåliga perioderna är annorlunda, kortare, jag reflekterar mer och liksom dränker mig inte självömkan när jag trillar tillbaka.
Jag kanske helt enkelt är snällare mot mig själv och det borde ju vara en bra grej?

Men du är grym Otto som kämpar på hela tiden! Låt det vara för livet den här gången, inte för en period!

Kramar

 
Emma

Emma

15 juli 2011 21:49

Oj oj oj vad jag känner igen mig! På nåt sätt är det mkt lättare att lyssna på den negativa kärringen än den positiva och peppande kärringen. :(
Du kommer igen, låt inte detta vinna över dig.
Styrkekramar

http://www.emschen.se/Emmasblogg

Underbara Jag

18 juli 2011 10:14

Ja jag kommer igen! Men man slängs ju med sina känslor så jäkla mycket, ena dagen kan kännas topp och andra dagen är de där känslorna av "skitsamma" tillbaka. Men på något sätt så vet jag att det inte är jag på riktigt när jag tänker så, det är mina gamla tankespöken och de ska inte få grepp om mig så länge till för jag har sett igenom dem. De vill mig inte väl, men det vill JAG! JAG vill lyckas, JAG vill kunna äta normalt utan att banta/överäta i perioder och JAG kommer klara det.
Du med! Vi tar och försöker begrava surkärringen nu va ;)?
Kramar

 
Emmis

Emmis

16 juli 2011 05:19

Känner igen mig i det du skriver om att unna sig:( varför så svårt att låta bli när man vet att man förstör för sig själv...

http://emmisviktblogg.wordpress.com

Underbara Jag

18 juli 2011 10:12

Jag tror att det kan vara olika mellan person till person faktiskt. För vissa kan det bottna i en känsla av osäkerhet t.ex

Vem blir jag om jag lyckas? Man är så van är misslyckas så det blir som en trygghet att man fortsätter med det på något bakvänt sätt.

Jag tror att man liksom är fast i ett mönster där man dömer sig själv rätt hårt, där man kanske ser sig själv som en tjockis och inte riktigt vågar lyckas fast det är det man vill helst av allt i hela världen!

Jag vet att jag har varit och fortfarande sitter rätt så fast i mitt sätt att bete mig och tänka kring det här. Men jag vet också att jag verkligen gett mig fasen på att jag ska ur det, att jag VILL lyckas och tänker göra det. Jag ska inte få förstöra för mig själv mer nu. Men det är inget som går på en kvart det kan jag ju säga.
Har man byggt upp ett sätt att tänka sen man var runt 10 år eller nåt så lär det inte försvinna bara för att jag nu förstår hur fel jag tänkt. Men jag är på väg och jag vet att du också kan lyckas!
Kan jag så kan du, och jag ska visa att jag kan :)

Kram på dig!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Underbara Jag - 27 oktober 2011 08:07

Tjoho och godmorgon!   Så jävla (förlåt) glad är jag för jag fick ett rejält minus på vågen igår:-5,5 kg! Det hade jag ju inte väntat mig alltså! Fattar ni att jag tappat 15 kg på 6 veckor, det känns ju helt sjukt faktiskt   . Konstigt bara att j...

Av Underbara Jag - 26 oktober 2011 08:54

Ja här kommer då de första före-efter-bilderna. Jag tycker inte själv att det syns så himla stor skillnad... Eller lite grann ser jag ju men jag tycker det är svårt. Var snälla och bortse från min väldigt gamla och slitna bh som inte direkt fyller ...

Av Underbara Jag - 24 oktober 2011 16:29

Och det känns fasiken läskigt alltså. Men jag har jättesvårt att se själv om det har hänt något rent fysiskt så kanske är det bra också. Jag hoppas att jag ska ha tappat runt 4 kg den här gången. Jag har tränat på rätt så bra, så mycket som jag ork...

Av Underbara Jag - 20 oktober 2011 19:39

Fy bubblan, bara för att jag skrev att det känns som det faktiskt går bra utan några större problem igår så har jag såklart haft en sån där överjävlig dag idag då allt känns jobbigt. Alltså, jag vill inte gnälla och jag vet att det är värt det och ...

Av Underbara Jag - 20 oktober 2011 19:39

Fy bubblan, bara för att jag skrev att det känns som det faktiskt går bra utan några större problem igår så har jag såklart haft en sån där överjävlig dag idag då allt känns jobbigt. Alltså, jag vill inte gnälla och jag vet att det är värt det och ...

Ovido - Quiz & Flashcards